1000 στρώσειςΥπάρχει  κάποια Πανάκεια που να μη χρειάζεται να γίνεις Μάρκο Πόλο για να τη βρεις;

Φυσικά. Βρίσκεται σε κάθε μανάβικο κι είναι πολυεπίπεδη.

Πολλά επίπεδα! Οι χίλιες στρώσεις του κρεμμυδιού; 

Το βρήκες! Το κρεμμύδι. 
Γι' αυτό χρησιμοποιείται τόσο πολύ σε κάθε κουζίνα, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Γιατί όμως το κρεμμύδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια Πανάκεια;
  • είναι αντισηπτικό. Σκέψου ότι από το 16ο ως το 18ο αιώνα μία από τις πρώτες βοήθειες για τις πληγές των τραυματιών στην Ευρώπη, ήταν να βάλουν πάνω τους κρεμμυδοπολτό.
  • είναι διουρητικό, διεγερτικό, χαμηλώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στη γονιμότητα, στην ανικανότητα, είναι αντιδιαβητικό καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, χρήσιμο στη φροντίδα του δέρματος, στα τσιμπήματα εντόμων, στην τριχόπτωση, στους πόνους των αυτιών.
  • το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν κατά της ωτίτιδας και της ωταλγίας ως  απόσταγμα.  Έριχναν σταγόνες στο αυτί ή το άλειφαν με βαμβάκι.
  •  τα συστατικά που περιέχουν τα κρεμμύδια ώστε να τα έχουμε στην κορυφή της λίστας  "Πανάκειας Φύση",  μαζί με τα αδελφάκια τους τα σκόρδα, είναι σχετικά ασταθή κι αποσαθρώνονται εύκολα γι αυτό πρέπει να είναι φρέσκα. 
Το σκόρδο είναι κι αυτό Πανάκεια;

Βέβαια, τα σκόρδα ακόμη περισσότερο. Φαντάσου ότι ήταν ένα νόμιμο τονωτικό για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα.  Η ιστορία του σκόρδου κρατάει πάνω από 4 χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ένα θαυματουργό φάρμακο, απαραίτητο όχι μόνο στα λαϊκά γιατροσόφια, αλλά και στην επίσημη ιατρική.
Στη Σαικσπηρική Αγγλία το θεωρούσαν αφροδισιακό. Στη Ρωσία κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, το χρησιμοποιούσαν ευρέως ως αντισηπτικό γύρω από τις πληγές των στρατιωτών.
Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ουσίες που μειώνουν τις μολύνσεις και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Μπορεί να προλάβει εγκεφαλικά, θρομβώσεις, καρδιακές προσβολές, να χαμηλώσει την πίεση του αίματος και τους βαθμούς της χοληστερόλης.

Πώς γίνεται το σκόρδο, να μειώνει τη χοληστερίνη;

Το κάνει αυτό, εμποδίζοντας την μορφοποίηση της φυσικής χοληστερόλης που παράγει το συκώτι μας. Εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό νιτροζαμινών στην περιοχή του αναπνευστικού, την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων στο αίμα και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια. Ακόμη, όπως και το κρεμμύδι, περιέχει πολλές αντιβιοτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη σκλήρυνση των αρτηριών. Το κάνουν αυτό αραιώνοντας το αίμα κι εμποδίζοντας κάποια συστατικά του να κολλούν μεταξύ τους.
Οι δραστικές ουσίες του σκόρδου, βρίσκονται σε κάθε σκελίδα του και μορφοποιούνται όταν την κόψουμε ή την πολτοποιήσουμε. Όπως και το κρεμμύδι, έχει αποτοξινωτική και αντιβακτηριακή δράση και περιέχει λινολεϊκά οξέα που βοηθούν τον οργανισμό στην παραγωγή προσταγκλανδινών που διευκολύνουν τον τοκετό. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν και για τον πονόδοντο, μασώντας αργά μια σκελίδα σκόρδο με τα πονεμένα δόντια. Τέλος έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες, που προέρχονται από ακτινοβολία ή περιβαλλοντική ρύπανση, διεγείροντας ορισμένα ένζυμα που απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες.

Ώστε δεν είναι τυχαίο το ότι κρεμούν στις πόρτες σκόρδα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.  Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, το σκόρδο δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως Πανάκεια. Μυρίζει όμως τόσο έντονα, που ο κόσμος γενικά το αποφεύγει.

Το αποφεύγουν όμως και τα κουνούπια. Για παράδειγμα, στη Σαρδηνία, είναι συστατικό της καθημερινής διατροφής κι ακόμη αλείφουν τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος τους με χυμό σκόρδου για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των εντόμων για τα οποία είναι θανατηφόρο. Οι Αιγύπτιοι Φαραώ, μασούσαν καθημερινά τρεις ωμές σκελίδες σκόρδου για να προλαμβάνουν τις διάφορες λοιμώξεις, τα κρυολογήματα και την γρίπη. Αν σε ενοχλεί η γεύση του μπορείς να το λιώσεις μέσα σε γάλα. Βγαίνει φυσικά και σε κάψουλες, αλλά υπάρχουν και διάφοροι τρόποι να διώξεις τη μυρωδιά του. Ένας τρόπος είναι να λιώσεις αργά στο στόμα σου μια φράουλα, να μασήσεις κοτσανάκια και φύλλα μέντας, ή φύλλα δάφνης, να φας κόκκινους χουρμάδες, ή ένα Διόσπυρο ή Τραπεζωνιά, που είναι ο κοινός λωτός, λίγο κόλιαντρο, ή λίγη Τριγωνέλλα (Trigonella Foenumgraecum) και φυσικά λίγο μαϊντανό.Δημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών