Ζωοτροφή από αγκινάρες με κρητική πατέντα

Ενας Κρητικός γεωργός δίνει λύση για φθηνή ζωοτροφή Ο Γιώργος Βελεγράκης από τον Πύργο προτείνει τις αγριαγκινάρες Διέξοδο για την εξασφάλιση φθηνών αλλά πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ζωοτροφών φαίνεται να δίνει στους κτηνοτρόφους ένας γεωργός από τον Πύργο ο Γιώργος Βελεγράκης, που φύτεψε δοκιμαστικά άγριες αγκινάρες. Ο ίδιος δεν διαθέτει κοπάδι, προτείνει όμως στους κτηνοτρόφους να σπεύσουν και να φυτέψουν άγριες αγκινάρες στα χωράφια που διαθέτουν διότι η ανά στρέμμα απόδοση είναι εξαιρετικά υψηλή και το κόστος παραγωγής ελάχιστο!

Ο κ. Βελεγράκης φύτεψε πριν λίγους μήνες σε ένα χωράφι περίπου 3 στρεμμάτων τους σπόρους για τις άγριες αγκινάρες με τις οδηγίες του κ. Κίμωνα Καράντζου που διαθέτει επιχείρηση με αυτό το αντικείμενο. Αρχικά είχε σκοπό να μαζέψει τα φύλλα από τις αγκινάρες, να τα αποξηράνει και να τα πουλάει σε «μπάλες» στους κτηνοτρόφους. Ο ίδιος δεν είναι κτηνοτρόφος, ασχολείται αποκλειστικά με τη φυτική παραγωγή και κάνει τις δικές του πατέντες. Ήταν ο πρώτος που έκανε το πείραμα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά η αποξήρανση των φύλλων της αγκινάρας δεν πέτυχε. Υπάρχει πάντα υγρασία που δημιουργεί προβλήματα. 

Από την αποτυχία στην έκπληξη!

Δεν κατάφερε ο κ. Βελεγράκης να αποκτήσει τα εισοδήματα που ο ίδιος ήθελε, όμως από ό,τι φαίνεται βρήκε μία θαυμάσια καλλιέργεια για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να ταΐζουν φθηνά και σωστά τα ζώα τους!

«Η απόδοση της χλωρής τροφής είναι τεράστια και το καλλιεργητικό κόστος ελάχιστο! Το έχω δοκιμάσει, το ξέρω και συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτή την καλλιέργεια στους κτηνοτρόφους» υπογραμμίζει. 

Το καλλιεργητικό κόστος είναι όλο κι όλο 50 ευρώ το στρέμμα μαζί με το σπόρο. Δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για το πότισμα, όμως επαρκούν 150 κυβικά νερό ανά στρέμμα. 

«Αν ήμουν κτηνοτρόφος θα καλλιεργούσα άγρια αγκινάρα είτε στο βουνό, είτε στην πεδιάδα και θα έκανα χλωρή βόσκηση» τονίζει. 

Όπως λέει ο κ. Βελεγράκης το ένα φύτεμα διαρκεί 10-15 χρόνια! Δεν χρειάζεται δηλαδή οι κτηνοτρόφοι να φυτέψουν ξανά την αγριαγκινάρα όλο αυτό το διάστημα. «Η ανάπτυξη είναι γρήγορη, δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι. Κόβεις το φύλλωμα και ανοίγει ξανά. Μέχρι και κάθε μήνα μπορείς να κόβεις!» λέει ο κ. Βελεγράκης. 

Σημαντικό είναι ακόμα ότι αυτού του είδους η καλλιέργεια δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα! «Η φυτοπροστασία είναι ελάχιστη» επισημαίνει ο ίδιος. 

ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών