ΦΥΛΛΑ

 Φύλλα  για ζωοτροφή – λίπανση.
Η κάθετη πτώση της τιμής του ελαιολάδου από το 2007 έως σήμερα, οδηγεί στα όρια της χρεωκοπίας ακόμη και τους μεγάλους πραγματικούς παραγωγούς.
Μεγάλος ελαιοπαραγωγός της Λέσβου, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, που έγινε νέος αγρότης στα μέσα της δεκαετίας τού 1990, αλλάζει ρότα για να επιβιώσει. Αποφάσισε να υλοποιήσει ένα εντελώς ριζοσπαστικό σχεδιασμό, που θα του επιτρέψει να επιβιώσει για κάποια χρόνια. Αυτό τουλάχιστον ελπίζει.
Το χειμώνα 2012 - 2013 θα χρησιμοποιήσει τις ελιές που θα παράγει, για ζωοτροφή. Για την ίδια χρήση θα αξιοποιήσει και τα κλαδέματα από τις ελιές. Οι ελιές μαζί με τα φύλλα από τα κλαδιά και τα χόρτα από τα χωράφια του εκτιμά πως επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ζωοτροφή ενός κοπαδιού 100 προβάτων περίπου. Κι η τροφή αυτή θα είναι διαθέσιμη την περίοδο που τα πρόβατα παράγουν γάλα. Τον υπόλοιπο χρόνο, θα καλύπτει τις ανάγκες του κοπαδιού που θα δημιουργήσει, με την αγορά ζωοτροφών και με την καλλιέργειά τους στα λιοχώραφα.


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΛΛΩΝ


ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ

Τα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από την εκμετάλλευση της φραγκοσυκιάς είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν τα έχομε υπ’ όψη και γι’ αυτό αφήνομε ανεκμετάλλευτη μία τόσο προσοδοφόρα πηγή.
Οι καρποί είναι εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Οι εξαγωγές από τα κράτη που καλλιεργούν την φραγκοσυκιά είναι μεγάλες, αλλά και από παράγωγα επεξεργασίας των καρπών προκύπτουν άφθονα προϊόντα. Γλυκά, μαρμελάδες, ποτά.Τα «φύλλα »επίσης είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τους καλλιεργητές, αφού τα εμπορεύονται προς παραγωγή ζωοτροφών.Στην Αμερική και σε χώρες της Μεσογείου έχουν τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς προς παραγωγή κτηνοτροφής.Τέξας, Αριζόνα, Ν. Καλιφορνία, Μεξικό απ’ όπου οι αποδώσεις είναι 3- 13 τόννους «φύλλα» το στρέμμα. ενώ σε επιμελημένες καλλιέργειες εγγίζει τους 30 τόννους το στρέμμα.Φυσικά βιολογικά λιπάσματαΔημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών