Διατροφική Συχνότητα της Πανάκειας Φύσης

Επιγραμματικά μια φανταστική εκπομπή

Φίλες - φίλοι κι αγαπητά μας παιδιά, αυτή τη στιγμή είστε συντονισμένοι στη Διατροφική Συχνότητα της Πανάκειας Φύσης. Το θέμα, είναι οι τροφές που μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα και πιο πολύ...δηλαδή πώς να επιμηκύνουμε το μέσο όρο ζωής μας. Μας χρειάζεται κάποια βοήθεια...
Υπάρχουν κάποιες ουσίες στη φύση, που θεωρούνται Πανάκειες και τις χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από την αρχή της γραπτής ιστορίας του. Η ιατρική έχει αναγνωρίσει ότι οι σύγχρονες αρρώστιες επηρεάζονται από αυτά που τρώμε κι έχει αναπτύξει κάποιες γενικές γραμμές που μεγαλώνουν τις πιθανότητες να αποφεύγουμε πολλές ασθένειες.

Υπάρχουν σχετικές κατευθύνσεις της ιατρικής;

-Ναι, είναι να μειώνουμε την κατανάλωση τροφών με κεκορεσμένα λιπαρά, παστεριωμένες τροφές, καπνιστές ή επεξεργασμένες με νιτρώδη. Πρέπει να τρώμε τροφές με πολλές ίνες, καθώς και φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες. Να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τον καπνό, τη επεξεργασμένη ζάχαρη και να ασκούμαστε τακτικά.

Ωραία! Ποια ήταν όμως αυτή η Πανάκεια; τι λέει ο μύθος;

-Η Πανάκεια ήταν η κόρη του Θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού. Σύμφωνα με το μύθο μπορούσε να θεραπεύει όλες τις ασθένειες κι έτσι σιγά-σιγά η λέξη Πανάκεια πέρασε στη γλώσσα μας σαν αυτό που τα θεραπεύει όλα, ή σαν ένα ελιξήριο που πρέπει να ψάξεις λίγο ή πολύ για να το βρεις, αλλά χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπευτικές αγωγές κι έχει εφαρμογή και στην πρόληψη των ασθενειών. Ουσιαστικά, Πανάκεια είναι η Φύση που χαρίζει τα πάντα στον άνθρωπο.

Υπάρχει όμως κάποια Πανάκεια που να μη χρειάζεται να γίνεις Μάρκο Πόλο για να τη βρεις;

-Φυσικά. Βρίσκεται σε κάθε μανάβικο κι είναι ένα ζαρζαβατικό με  πολλά επίπεδα...

Α! Μήπως είναι το ρόδι; ή δεν είναι φρούτο;

-Πράγματι το ρόδι περιέχει καταπληκτικές βιταμίνες και περιέχει πλήθος από ίνες, αλλά στην κορυφή της λίστας υπάρχουν κάποια ταπεινά χορταρικά που περιέχουν τέτοιες ουσίες ώστε δικαιολογημένα να θεωρούνται Πανάκειες.

Πολλά επίπεδα!μήπως οι χίλιες στρώσεις του κρεμμυδιού; 

-Το βρήκες! Το κρεμμύδι. Γι αυτό χρησιμοποιείται τόσο πολύ σε κάθε κουζίνα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί όμως το κρεμμύδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως Πανάκεια;

-Είναι αντισηπτικό. Σκέψου ότι από το 16ο ως το 18ο αιώνα μία από τις πρώτες βοήθειες για τις πληγές των τραυματιών στην Ευρώπη, ήταν να βάλουν πάνω τους κρεμμυδοπολτό.
Γενικά το κρεμμύδι είναι διουρητικό, διεγερτικό, χαμηλώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στη γονιμότητα, στην ανικανότητα, είναι αντιδιαβητικό καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, χρήσιμο στη φροντίδα του δέρματος, στα τσιμπήματα εντόμων, στην τριχόπτωση, στους πόνους των αυτιών.

Αν τρως πολλά κρεμμύδια ακούς καλύτερα;

-Όχι, το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν κατά της ωτίτιδας και της ωταλγίας ως  απόσταγμα.  Έριχναν σταγόνες στο αυτί ή το άλειφαν με βαμβάκι.

Άκουσα τελευταία, έχει μολυνθεί το χώμα σε ορισμένες  περιοχές που παράγουν κρεμμύδια;

-Δεν ξέρω. Είναι σίγουρα καλύτερο να βρίσκουμε ντόπια προϊόντα που είναι και πιο φρέσκα, γιατί αυτά τα συστατικά που περιέχουν τα κρεμμύδια ώστε να τα έχουμε στην κορυφή της λίστας της Πανάκειας Φύσης,  μαζί με τα αδελφάκια τους τα σκόρδα, είναι σχετικά ασταθή κι αποσαθρώνονται εύκολα.

Το σκόρδο είναι κι αυτό Πανάκεια;

-Βέβαια, τα σκόρδα ακόμη περισσότερο. Φαντάσου ότι ήταν ένα νόμιμο τονωτικό για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα.  Η ιστορία του σκόρδου κρατάει πάνω από 4 χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ένα θαυματουργό φάρμακο, απαραίτητο όχι μόνο στα λαϊκά γιατροσόφια, αλλά και στην επίσημη ιατρική.
Στη Σαικσπηρική Αγγλία το θεωρούσαν αφροδισιακό. Στη Ρωσία κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, το χρησιμοποιούσαν ευρέως ως αντισηπτικό γύρω από τις πληγές των στρατιωτών.
Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ουσίες που μειώνουν τις μολύνσεις και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Μπορεί να προλάβει εγκεφαλικά, θρομβώσεις, καρδιακές προσβολές, να χαμηλώσει την πίεση του αίματος και τους βαθμούς της χοληστερόλης.

Πώς γίνεται το σκόρδο, να μειώνει τη χοληστερίνη;

-Το κάνει αυτό, εμποδίζοντας την μορφοποίηση της φυσικής χοληστερόλης που παράγει το συκώτι μας. Εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό νιτροζαμινών στην περιοχή του αναπνευστικού, την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων στο αίμα και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια. Ακόμη, όπως και το κρεμμύδι, περιέχει πολλές αντιβιοτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη σκλήρυνση των αρτηριών. Το κάνουν αυτό αραιώνοντας το αίμα κι εμποδίζοντας κάποια συστατικά του να κολλούν μεταξύ τους. Οι δραστικές ουσίες του σκόρδου, βρίσκονται σε κάθε σκελίδα του και μορφοποιούνται όταν την κόψουμε ή την πολτοποιήσουμε. Όπως και το κρεμμύδι, έχει αποτοξινωτική και αντιβακτηριακή δράση και περιέχει λινολεϊκά οξέα που βοηθούν τον οργανισμό στην παραγωγή προσταγκλανδινών που διευκολύνουν τον τοκετό. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν και για τον πονόδοντο, μασώντας αργά μια σκελίδα σκόρδο με τα πονεμένα δόντια. Τέλος έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες, που προέρχονται από ακτινοβολία ή περιβαλλοντική ρύπανση, διεγείροντας ορισμένα ένζυμα που απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες. Είναι τυχαίο το ότι κρεμούν στις πόρτες σκόρδα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, το σκόρδο δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως Πανάκεια. Μυρίζει όμως τόσο έντονα, που ο κόσμος γενικά το αποφεύγει. 

-Το αποφεύγουν όμως και τα κουνούπια. Για παράδειγμα, στη Σαρδηνία, είναι συστατικό της καθημερινής διατροφής κι ακόμη αλείφουν τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος τους με χυμό σκόρδου για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των εντόμων για τα οποία είναι θανατηφόρο. Οι Αιγύπτιοι Φαραώ, μασούσαν καθημερινά τρεις ωμές σκελίδες σκόρδου για να προλαμβάνουν τις διάφορες λοιμώξεις, τα κρυολογήματα και την γρίπη. Αν σε ενοχλεί η γεύση του μπορείς να το λιώσεις μέσα σε γάλα. Βγαίνει φυσικά και σε κάψουλες, αλλά υπάρχουν και διάφοροι τρόποι να διώξεις τη μυρωδιά του. Ένας τρόπος είναι να λιώσεις αργά στο στόμα σου μια φράουλα, να μασήσεις κοτσανάκια και φύλλα μέντας, ή φύλλα δάφνης, να φας κόκκινους χουρμάδες, ή ένα Διόσπυρο ή Τραπεζωνιά, που είναι ο κοινός λωτός, λίγο κόλιαντρο, ή λίγη Τριγωνέλλα (Trigonella Foenumgraecum) και φυσικά λίγο μαϊντανό.

Μείνετε κοντά μας για να ενημερώνεστε για κάθε πανάκεια. Στο άλλο επεισόδιο θα δούμε τις 7 πανάκειες της φύσης. 

Δημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών