Κηπουρική

Κηπουρική Για Τροφή


Βλέποντας το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι" πήραμε μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή πριν από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν δεν υπήρχε μπακάλικο ή σούπερ μάρκετ  για να σταματήσετε καθώς επιστρέφατε από την εργασία σας το βράδυ.
Βλέπαμε  τον Charles να οργώνει το χωράφι με άροτρο ζεμένο σε μια ομάδα αλόγων και το βράδυ να έχει σχεδόν αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει το δείπνο.
Η σκληρή εργασία για παραγωγή τροφής  ήταν αναγκαία. Αν δεν εργάζονταν για να φτιάξουν  το δικό τους κήπο μπορεί να μην είχαν αρκετά τρόφιμα για να περάσουν το χειμώνα.
Με τα χρόνια όμως οι καιροί έχουν αλλάξει κι έχει καταστεί δυνατό τώρα πια τα παντοπωλεία να προσφέρουν τρόφιμα στους καταναλωτές για λιγότερα χρήματα από όσα θα τους κόστιζε να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα, λόγω των προσιτών τιμών, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκουν ότι η καλλιέργεια ενός κήπου είναι απαραίτητη για προσωπικούς τους λόγους.
Η καλλιέργεια του κήπου είναι από μόνη της ένας τρόπος να μάθετε πώς να καλλιεργείτε. Αν κάνετε κήπο κάθε χρόνο μπορείτε να μάθετε σύντομα όλες τις τεχνικές και τα κόλπα και να περάσετε ότι μπορείτε στα παιδιά σας.
Η καλλιέργεια του κήπου ως κύρια πηγή της διατροφής σας απαιτεί πολλή δουλειά και κάποια έξοδα επίσης. Στο τέλος όμως μπορείτε να απολαύσετε τα πάντα από τον κήπο σας και κάποια προϊόντα διατηρούνται για όλο το χρόνο.
Όταν παράγετε το φαγητό σας μπορείτε να αποθηκεύετε τους σπόρους από τα λαχανικά σας ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε το επόμενο έτος για να φυτέψετε νέο κήπο. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα σε μακροπρόθεσμη βάση, επειδή η αγορά σπόρων και φυτών μπορεί να είναι μια μεγάλη δαπάνη.

Κηπουρική για Βότανα

Μπορεί  να χρησιμοποιείτε βότανα ή καρυκεύματα κάθε φορά που μαγειρεύετε αλλά ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσετε δικά σας. Όταν έχετε έναν κήπο με βότανα και αρωματικά φυτά,  μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα μυρωδικά με τα γεύματά σας καθημερινά. Επειδή τα βότανα είναι δραστικά ακόμα κι όταν καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε το βοτανόκηπο σας. Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα βότανα χρειάζονται  καλό χώμα, καλό φωτισμό και ζεστή θερμοκρασία για να αναπτυχθούν με επιτυχία. Αν μπορείτε να τους δώσετε αυτά τα τρία συστατικά και να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε φορά στη φροντίδα τους τότε μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα βότανα εύκολα και τόσο βολικά από τον κήπο στην αυλή σας.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή βότανα που καλλιεργούνται σε κήπους  περιλαμβάνουν: το Σχοινόπρασο, τη Ρίγανη, το κόλιανδρο, το Βασιλικό και το μαϊντανό, αλλά μπορείτε να αναπτύξετε όποιο συνδυασμό βοτάνων επιθυμείτε. Για να ξεκινήσετε τον βοτανόκηπο σας θα πρέπει να βρείτε ένα ωραίο σημείο στο σπίτι σας που να προσφέρει ζεστασιά και φως. Αν δεν έχετε πουθενά αρκετό φως, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για  να κάνετε τα φυτά στον κήπο σας να μεγαλώσουν.
Με τεχνητό φωτισμό μπορείτε να βάλετε το βοτανόκηπο σας οπουδήποτε θέλετε. Απλά θα χρειαστεί ένα δοχείο ή κουτί για να φυτέψετε τα φυτά σας και η προσθήκη χώματος. Λίπασμα αν είναι απαραίτητο και στη συνέχεια προσθέτετε τα βότανα σας σε αυτό.
Πάντα να προσθέτετε αρκετό νερό για να δώσετε στους σπόρους σας μια καλή αρχή και να τους ποτίζετε με νερό όσο συχνά χρειάζεται. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το φως δεν είναι πάρα πολύ δυνατό ώστε να κάψει  τα βότανα, αλλά είναι αρκετό για να τα κάνει  να αναπτυχθούν.

Οργανική Κηπουρική


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλλιεργούν οι άνθρωποι τους δικούς  τους κήπους, αλλά ο πιο δημοφιλής ονομάζεται Οργανική Καλλιέργεια ή Βιολογική κηπουρική και είναι κηπουρική φυσικά, χωρίς τη βοήθεια των εμπορικών λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παραγωγής. Η καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνει.
Όταν καλλιεργείτε οργανικά φρούτα και λαχανικά, πρέπει να είστε υπομονετικοί και δημιουργικοί , αλλά μπορείτε να αναπτύξετε όλες σας τις ποικιλίες από φρούτα, λαχανικά και βότανα βιολογικά.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να έχετε την ίδια επίδραση που δίνουν τα λιπάσματα που ρίχνετε. Η φροντίδα του εδάφους απαιτεί να εργάζονται σε αυτό αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους, ώστε όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε να έχετε από πριν εξασφαλίσει ότι το χώμα σας είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να βοηθήσει τους σπόρους να μεγαλώσουν. Η κομποστοποίηση μπορεί να βοηθήσει να γίνει γόνιμος ο κήπος σας πολύ εύκολα και να σας παρέχει βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Σίγουρα θα βρείτε απλές τεχνικές για να χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να κάνετε το έδαφος σας να γονιμοποιηθεί.
Όταν διδάσκετε στα παιδιά σας να καλλιεργούν οργανικά μπορούν να επιλέγουν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως από την άμπελο, το φρουτόκηπο, το λαχανόκηπο, ή το βοτανόκηπο και να τα τρώνε αμέσως, ενώ με τις χημικές καλλιέργειες θα πρέπει να πλένετε καλά το φαγητό σας για να φύγουν οι χημικές ουσίες. Μπορεί ακόμη να διαπιστώσετε ότι η εισπνοή των χημικών ουσιών κατά το ράντισμα των φυτών με εντομοκτόνα, μπορεί  να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή, αν είστε από τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προτιμήσετε τις οργανικές καλλιέργειες. Τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα, μόνο που χρειάζεται χρόνο και μια μικρή τρυφερή φροντίδα.

Δημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών