GinsengΜια αρχαία Πανάκεια των Κινέζων λέγεται Τζίνσενγκ και είναι μια αρωματική ρίζα που θυμίζει ανθρώπινο σώμα. Αυτός ήταν ο λόγος που την χρησιμοποίησαν πρώτη φορά οι θεραπευτές της Ανατολής και καθιερώθηκε ως ένα βασικό συστατικό της Κινεζικής Ιατρικής. Γενικά δεν έχει παρενέργειες, εκτός εάν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιοπάθειας κι ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, οπότε πρέπει να το αποφεύγετε χωρίς συμβουλή ιατρού, επειδή ελαττώνει την πίεση του αίματος και μπορεί να έχετε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν επίσης τις ρίζες του φυτού Τζίνσενγκ και γενικά υπάρχουν τρία είδη:
Το Κινέζικο, το Κορεάτικο και το Αμερικάνικο.

Για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια η διατροφή με Τζίνσενγκ, αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές συνήθειες των Ασιατών. Εκατομμύρια από αυτούς καταναλώνουν καθημερινά δυο με τρία γραμμάρια Τζίνσενγκ για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους. Το αμερικάνικο Τζίνσενγκ, το χρησιμοποιούσαν οι φυλές των Ινδιάνων Χόπι και Παπάγο για τα κρυολογήματα και τους ερεθισμούς του λαιμού. Το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικάνικης παραγωγής Τζίνσενγκ σήμερα εξάγεται στην Κίνα.
Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους. Φρέσκια, Ωμή, ή Αποξηραμένη στον ήλιο ρίζα, Σκόνη θρυμματισμένης ρίζας, Πολτό, Απόσταγμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το Τζίνσενγκ περιέχει πολλά συστατικά που βοηθούν τις μεγάλες ηλικίες γι αυτό ίσως ο δείκτης ηλικίας των Κινέζων είναι αρκετά υψηλός.

Το αυθεντικό Τζίνσενγκ των αρχαίων Κινέζων είναι το Πάνεξ Τζίνσενγκ που κυκλοφορεί σε τρεις τύπους.
Η δύναμη του Τζίνσενγκ επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από μια Ελβετική μελέτη, κατά την οποία για μερικές εβδομάδες ένας μεγάλος αριθμός αθλητών έτρωγε καθημερινά μια δόση Τζίνσενγκ. Όλοι οι αθλητές παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στην ικανότητα του σώματος να παράγει οξυγόνο με αποτέλεσμα όλοι να αισθάνονται περισσότερη ενέργεια.
Επίσης οι Ρώσοι κοσμοναύτες πίνουν Τζίνσενγκ κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων. Πολλές μελέτες παγκοσμίως, έχουν δείξει ότι το Τζίνσενγκ έχει μια ποικιλία αντικαρκινικών εφαρμογών και σύμφωνα με Γιαπωνέζους ερευνητές είναι η πρώτη μη τοξική ουσία που υπόσχεται πολλά σ’ αυτό τον τομέα. Άλλες μελέτες έχουν ανακοινώσει ότι: το Τζίνσενγκ αραιώνει το αίμα, προλαμβάνοντας τα εγκεφαλικά. Προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά, βελτιώνει τη νευρική κατάσταση και τη διανοητική λειτουργία κι ακόμα μειώνει το ζάχαρο στο αίμα και την «κακή» χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL). Το Τζίνσενγκ περιέχει ένζυμα, πρωτεΐνες, φλαβονοειδή και πολλά μεταλλικά άλατα κι ιχνοστοιχεία γι’ αυτό είναι ένα από τα κυριότερα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα είδος Πανάκειας. Έτσι σίγουρα το Τζίνσενγκ κατατάσσεται ανάμεσα στις Επτά Πανάκειες.

Ένα άλλο μυστικό της Ανατολής είναι το βερίκοκο, το οποίο θεωρείται το απόλυτο σύμβολο της μακροζωίας. Η κινεζική παράδοση λέει ότι τα ροδάκινα ανταλλάσσονταν μεταξύ φίλων ως σημάδι μεγάλης αφοσίωσης.

Click to download the Genesis Guide for Absolute Beginners

Δημοφιλείς δημοσιεύσεις

ΚΛΗΜΑΤΑ - ΑΜΠΕΛΙ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Κέντρισμα, μεταμόσχευση φυτών